Møllerens Kornguide – Hvete
Hvete er svært viktig i kostholdet for mennesker over hele verden. Hvete er “grunnstenen” i de fleste gjærbakster, og skiller seg fra de andre kornartene ved at den inneholder glutenproteiner som har god evne til å danne glutennettverk. Dette gjør at baksten hever seg og blir luftig og fin. Hvete ble først dyrket i Norge for 4000 år siden.
Møllerens Kornguide – Rug
Rug er i hovedsak brukt til brød, knekkebrød, kjeks og i kornblandinger. Det er den nest mest brukte kornarten, etter hvete, til produksjon av brød. Rug inneholder glutenproteiner, men har ikke hvetens evne til å danne nettverk. Ved baking blir derfor resultatet best når rug blandes med hvetemel. Rug ble først dyrket i Norge for 1500 år siden.
Møllerens Kornguide – Bygg
I Norge er Bygg den kornarten som er mest dyrket og den er den eldste kornarten. Bygg brukes gjerne i bakst, kornblandinger og som tilbehør i salater og middagsretter. Bygg ble først dyrket i Norge for 4500 år siden. Før i tiden var bygg det kornet vi spiste mest av, i form av grøt og flatbrød. Bygg har, som havre, et høyere innhold av løselig fiber, særlig betaglukan. Høyt inntak av betaglukan fra bygg kan gi lavere nivå av kolesterol i blodet. Høyt inntak av bygg virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer.
Møllerens Kornguide – Havre
Havre ble først dyrket i Norge for 2500 år siden. Havre har et høyere fettinnhold enn andre kornarter. Mye av fettet er flerumettet og gunstig i et sunt kosthold. Havre er glutenfri og kan derfor brukes i ett glutenfritt kosthold. Dette krever imidlertid at den ikke dyrkes/lagres med andre kornsorter. Havre har også et høyere innhold av løselig fiber, særlig betaglukan, sammenlignet med hvete og rug. Høyt inntak av betaglukan fra havre kan gi lavere nivå av kolesterol i blodet og kan virke regulerende på blodsukkernivået. Det er vist at høyt inntak av havre virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer. Havre gir i tillegg lang og god metthetsfølelse.