Mer grovbrød til folket

– Vi må få det viktige fullkornet inn i hverdagskosten og spise grovere for å bedre folkehelsen, sier Norgesmøllenes ernæringsrådgiver. Nå utfordrer hun bakere til å gi mer grovbrød til folket.

Spis grove kornprodukter, som til sammen gir 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag, oppfordrer Helsedirektoratet i sine kostråd. Og det ser ikke ut til at helsemyndighetene stopper der.

– Vi har fått indikasjoner på at den nye anbefalingen vil bli minst 90 gram fullkorn eller sammalt mel når kostrådene blir oppdatert i 2024, avslører ernæringsrådgiver Ane Grønsberg i Norgesmøllene. Hun er ikke overrasket, for inntak av fullkorn har klare helsemessige fordeler. 

Fullkorn inneholder kostfiber, som kan redusere risikoen for kreft i ende- og tykktarm og forebygge en rekke livsstilssykdommer, som for eksempel diabetes 2 og hjerte- og karsykdommer. Fiber er også svært viktig for å opprettholde en god tarmhelse med gode tarmbakterier. Ifølge Grønsberg øker fiberet aktiviteten i tarmen og hjelper til med å regulere fordøyelsen og forebygge forstoppelse. 

– Spiser du grovbrød med fiber, holder du deg også mett lenger og får et mer stabilt blodsukker. Dette er viktig for vektkontroll. Du bruker også lengre tid på å tygge grovbrød, slik at du rekker å kjenne på metthetsfølelsen før du forsyner deg på nytt, sier hun.

– Fullkorn er en skattekiste for helsen

Mesteparten av kostfiberet finner vi i skallet, også kalt kli, som ligger på utsiden av fullkornets kjerne. Dette beholdes i sammalt mel og tas bort i siktet mel. 

– Fullkorn er en skattekiste for helsen. Foruten fiber, inneholder fullkorn, spesielt skallet, viktige mineraler som jern, sink, magnesium og fosfor. Det er også rikt på vitaminer, spesielt B-vitaminer, sier Grønsberg, som snakker spesielt varmt om havre. Fiberet i havre inneholder nemlig også betaglukan, som kan bidra til å senke kolesterolet og gi god mat til tarmfloraen. Det inneholder også jern, som frigjøres når havren legges i bløt. 

Jo mer sammalt mel, hele korn eller kli du tilsetter når du baker et brød, jo mer av næringsstoffene og helsefordelene følger med. 

– For at brødet skal være grovt og næringsrikt nok, bør det ha en grovhet på minst 51 prosent på “Brødskala’n”, sier Grønsberg, og henviser til skalaen som angir hvor stor andel sammalt mel, kli eller hele korn det er i brød. Selv velger hun gjerne enda grovere brød på denne skalaen. 

Bak saftige, fristende grovbrød

Til tross for det helsefremmende næringsinnholdet og helsedirektoratets klare anbefalinger, viser tall fra sistnevnte at det bare er én av fire nordmenn som får i seg nok fullkorn. Grønsberg mener bakere kan bidra til å snu denne trenden i en nasjon som er kjent for å være glad i brød.

– Jeg mener det skal være forskjell på hverdag og helg, og det er i hverdagen det er viktig at vi får inn fullkornet jevnt og trutt. Her har bakeren et ansvar for å bidra til å øke folkehelsen, ved å bake saftige og gode grovbrød og fylle disken med så fristende smørbrød av grovbrødbakst at forbrukeren velger det istedenfor lys bakst. 

– Til lunsj i hverdagene kan vi spise oss mette på grovbrød, og så kan vi kose oss med boller i helgene. Så min klare oppfordring til bakeren er: Mer grovbrød til folket!

Kornguiden

Møllerens representerer over 150 år med samlet kunnskap om korn. Helt siden 1866 har vi gjennom generasjoner jobbet med kornbaserte produkter. Vi er fagfolk som kan korn. I vår Møllerens kornguide ønsker vi å dele vår kunnskap med deg.

 

Se vår guide