Slik lykkes du med grov bakst
Baker- og konditormester Arild Mellemsæther tryller frem saftige grovbrød med knasende sprø skorpe og en rund, god smak. Her er hans tips for å lykkes med grov bakst.
– Det viktigste er at brødet må bli godt. Det nytter ikke at det er sunt og grovt, hvis det er tørt, sier den erfarne bakeren og fagkonsulenten i Norgesmøllene, Arild Mellemsæther. Så når han skal trylle frem lekre, grove bakervarer kundene lar seg friste av, tar han frem Møllerens sin nye havrebase og sammalt mel, og legger det i vann.
– For å sikre saftigere brød og bedre deig, legger jeg havrebasen og den sammalte hveten alltid i bløt i 20 minutter, sier han.
Bruker du den bløtlagte havrebasen og sammalt mel, får du et sunt og smakfullt grovbrød med en grovhetsskala på litt over 50 prosent. Det gir et brød som ikke bare tilfredsstiller ganen, men som også er proppfullt av gode næringsstoffer fra fullkorn.
Hev smaken på brødet
– Vil du gjøre det enda grovere, kan du tilsette Fibra fullkornsmel, fullformalt hvete eller litt kli, men husk å legge dette også i bløt først, tipser Mellemsæther.
Grov bakst kan fort bli litt for kompakt, så nok gluten er også viktig for resultatet. Surdeig gir også en god vri på grovbrødet. I havrebasen er det allerede tilsatt tørket surdeig, men vil du lage et enda saftigere grovbrød kan du tilsette din egen.
Mellemsæther pleier å ha solsikkekjerner i deigen for å gi mer crunch og tyggemotstand, og malt for å gi rundere smak. Litt sirup kan også heve smaken.
– Jeg lager brød jeg liker selv. Det er lettspiselig og kort og fint i bittet. Brødet skal ha en rund og fin smak. Og selvfølgelig alltid veldig saftig, sier han.
Legg ekstra kjærlighet i skorpen
Som bakere flest er han opptatt av å stå igjen med en god deig, med riktig mengde fett. Det tester han med en kniv. Henger deigen igjen på kniven, tilsetter han bakehjelpemiddelet Opus 5.
– Du må ha kjærlighet til deigen og stelle godt med den, bedyrer Mellemsæther. Står du igjen med et brød med god smak, kan du ta ekstra betalt. Det samme kan du gjøre ved å legge litt ekstra kjærlighet i skorpen.
Sprø skorpe selger, mener Mellemsæther og bruker gjerne pastamel for mer crunch. Han overrasker gjerne med knust cornflakes som topping når han baker briks av den samme havrebasen, mens et dryss av havre setter prikken over i-en på havrebrødet. Og ikke ta for lett på snittet.
– Snitting av brødet har mye å si. Du låser brødet litt om du tar mange på tvers. Jeg synes det er finest med to lange snitt på midten, sier han. Mellemsæther foretrekker å bake det grove havrebrødet i steinovn.
– Det gir en lykkefølelse å få til fine brød, sier han.
– Det er ikke så mye som er bedre enn lunka grovbrød med smør og syltetøy, eller ost og noe grønt, avslutter Mellemsæther.
Bak Arild sine saftige Havrebrød, du finner oppskriften her.
Eller bruk denne oppskriften for velsmakende Havrebriks.
Slik lykkes du med grov bakst
Bløtlegg de grove ingrediensene i ca. 20 minutter.
Tilsett litt gluten ved behov.
Tilsett surdeig, sirup, frø som gir god smak og tyggemotstand.
Tilsett litt fett for å få en optimal deig.
Tilsett smak og crunsj til skorpen med topping som for eksempel pastamel, havregryn, solsikkekjerner eller knust cornflakes og gi brødet et par gode snitt.
Bruk gjerne steinovn når du steker brødet.
Gi deigen kjærlighet og stell godt med den.
Les flere aktuelle nyheter fra Møllerens
Kornguiden
Møllerens representerer over 150 år med samlet kunnskap om korn. Helt siden 1866 har vi gjennom generasjoner jobbet med kornbaserte produkter. Vi er fagfolk som kan korn. I vår Møllerens kornguide ønsker vi å dele vår kunnskap med deg.